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1. Judgement of Hon. Gujarat High Court in the case of 

Gujarat Chamber of Commerce and Industry 

regarding leviability of GST on Assignment of 

Leasehold Rights 

 
A layman’s understanding of the Goods and Services Tax is derived 

from the nomenclature of the tax. Since GST is leviable on “goods” and 

“services”, it is commonly understood that any immovable property 

can neither be goods nor services and therefore GST will not be 

attracted on a transaction in immoveable property. However, in law, 

this is a much more intricate issue and therefore required elaborate 

discussion by Hon. Gujarat High Court in the case of Gujarat Chamber 

of Commerce and Industry v/s Union of India Special Civil 

Application No. 11345 of 2023 decided on 3.1.2025. 

 

ISSUE BEFORE HON. GUJARAT HIGH COURT 

Industries are set up in plots allotted by the Gujarat Industrial 

Development Corporation (GIDC). These allotments by GIDC are by 

way of grant of lease of 99 years. The grant of lease by GIDC is exempt  
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from tax by way of specific exemption entry. It is very common for 

industries to transfer the leasehold rights granted by GIDC to other 

entities. This may be vacant land or land with building appurtenant 

thereto. Issue before Hon. High Court was whether GST is leviable on 

assignment of long term leasehold rights by one entity to another 

entity.   

 

DECISION OF HON. GUJARAT HIGH COURT 

Hon. Gujarat High Court has held that the transaction of assignment of 

leasehold rights in GIDC land does not tantamount to taxable supply 

for the purpose of the GST Acts and therefore no GST is leviable on 

such transaction. The reasons given by Hon. High Court for arriving at 

such decision are as under: 

(a) Corpus Juris Secundum defines the word “property” as 

depending on the context with which it is used. Firstly it is 

applied to external things that are objects of rights or estates 

i.e. the things that are the object of ownership and secondly 

it is applied to the rights or estates that a person may acquire 

in or to things. In legal parlance “property” is used to 

designate right of ownership or aggregate of rights to 

possess, use, enjoy and dispose of a thing and to exclude 

everyone else from interfering it.  

(b) From this perspective, leasehold rights are nothing but 

interest in immoveable property as per Section 105 read with 

Section 108(j) of the Transfer of Property Act, 1882. Transfer 

of such leasehold right extinguishes the estate of the 

transferor in the immoveable property and all legal 

relationships with the lessor and the assignee becomes liable 

for obligation under the assignment deed.  

 



 

(c) While grant of lease by GIDC in consideration for upfront 

premium and periodical rent will qualify as supply of service, 

when such leasehold right is transferred by the assignor in 

favour of assignee by execution of deed of assignment, the 

same would constitute transfer of immoveable property. 

Reliance placed in this regard on judgement of Hon. Supreme 

Court in the case of Gopal Saran v/s Satya Narayana (1989) 

3 SCC 56. 

(d) The words “sale” and “service” are not interchangeable as 

held by Hon. Supreme Court in the case of Narinder S. 

Chadha v/s Municipal Corporation of Greater Mumbai 

(2014) 15 SCC 689. 

(e) The definition of “supply” under Section 7 of the GST Acts is 

an exhaustive definition. The scope of supply will not include 

transfer of leasehold rights as it would be transfer of 

immoveable property being a benefit arising out of 

immoveable property. This is particularly in light of Clause 5 

of Schedule III to the GST Acts which excludes sale of land 

from its purview.  

(f) Statement of Objects and Reasons for introducing GST regime 

shows that the legislative intention was to subsume existing 

indirect taxes in a single tax called Goods and Services Tax at 

each stage of supply chain by converging any tax which was 

being levied on supply of goods or services. The definition of 

the term “services” under the Finance Act, 1944 clearly 

excluded transfer of title in immoveable property. Further, 

under the Finance Act, 1994 even development rights are 

considered as benefits arising out of land and they were not 

liable to service tax. This same principle will continue to  

 



 

apply under the GST regime as the object of the GST Acts is to 

subsume earlier indirect taxes.  

(g) Reference made to the agenda/minutes of the 5th and 7th GST 

Council meetings shows that while proposal was made to 

impose GST on sale of immoveable property, the GST Council 

decided to defer such imposition which fortifies the intention 

of the council to continue the underlying object of erstwhile 

service tax. 

(h) Hon. High Court has held in the case of Munjaal Manishbhai 

Bhatt v/s Union of India (2022) 104 GSTR 419 (Guj.) that 

the intention of introduction of GST regime was not to change 

the basis of taxation of value added tax and service tax regime 

and that supply of land in every form was excluded from the 

purview of the GST Acts.  

(i) What is sold in many cases is not just land as allotted by GIDC 

but developed land along with building as constructed by the 

original lessee. This constitutes “profit a pendre” which is 

also an immoveable property and therefore also it would not 

be subject to tax under the GST Acts. Reliance was placed in 

this regard on the judgement of Hon. Supreme Court in the 

case of Anand Behera v/s State of Orissa AIR 1956 SC 17 

as well as State of Orissa v/s Titaghur Paper Mills Co. Ltd. 

(1985) Supp. SCC 285.  

(j) Even while providing for taxing of construction services, 

value of land is required to be excluded as per Notification 

No. 11/2017 – Central Tax (Rate) dated 28.6.2017. 

 

  

 

 



 

 

CONCLUSION 

Since the very basis of levy of tax under the GST Acts is “supply” of  

“goods” and “services”, a very important judgement has been 

delivered by Hon. Gujarat High Court in the aforementioned case 

which will pave the way for further development on jurisprudence 

regarding the charging section of GST.  

 

2. Judgement of Hon. Supreme Court in the case of 

Bharti Airtel Ltd. regarding admissibility of Cenvat 

credit on telecommunication towers 

 

While we are still trying to grapple with the nuances of the judgement 

of Hon. Supreme Court in the case of Chief Commissioner of Central 

Goods and Services Tax v/s Safari Retreats Pvt. Ltd. 2024 SCC 

Online SC 2691,  another important judgement of Hon. Supreme Court 

relating to input tax credit has been recently rendered in the case of 

Bharti Airtel Ltd. v/s The Commissioner of Central Excise, Pune 

Civil Appeal No. 10409 – 10410 of 2014 decided on 20.11.2024. 

While the judgement is in the context of the erstwhile Central Excise – 

Service tax regime, the same would have ramifications in the GST 

regime as well. 

 

ISSUE BEFORE HON. SUPREME COURT 

The issue before Hon. Supreme Court in the case of Bharti Airtel Ltd. 

(supra) was whether cellular service providers are entitled to claim 

Cenvat credit of duty paid on procurement of parts of 

telecommunication towers or not. While Hon. Bombay High Court had 

taken a view that mobile towers are immoveable property and  



 

therefore Cenvat credit was not admissible, Hon. Delhi High Court took 

a view that the mobile towers are moveable property exigible to 

Cenvat credit. Matters from both these High Courts reached the doors 

of Hon. Supreme Court. The primary objection of the revenue for 

admissibility of credit was that telecommunication towers were 

immovable property and therefore Cenvat credit was not admissible 

in respect of such towers.   

 

DECISION OF HON. SUPREME COURT 

Hon. Supreme Court has discussed the meaning of the phrase 

“immovable property” in detail. The definition of the phrase 

immoveable property under the General Clauses Act, 1897 and  the 

Transfer of Property Act, 1882 was considered. Thereafter the 

definition of the phrase “attached to earth” as given in Section 3 of the 

Transfer of Property Act, 1882 was referred to and analyzed in light of 

earlier judicial pronouncements. Hon. Court ultimately culled out the 

following 6 parameters for determining whether anything was 

“immoveable property” or not – (1) Nature of annexation (2) Object of 

annexation (3) Intendment of the parties (4) Functionality test (5) 

Permanency test (6) Marketability test. Applying these parameters, 

Hon. Supreme Court came to a conclusion that mobile towers were not 

immoveable property. It was observed that mobile towers were 

brought to the site in completely knocked down condition and it was 

possible to dismantle the towers and take them to other sites. It was 

further observed that while the dismantling would entail some 

damage at the site, the damage would only be to components such as 

cables and there would not be any damage to the towers per se. It was 

held that the mobility and marketability of the towers would be 

retained. Hon. Supreme Court conclude that the affixation to the earth 

was only to maintain stability of the tower and to keep it wobble free.  



 

It was therefore held that Cenvat credit could not be denied to the 

cellular companies in respect of mobile towers by considering them to 

be immoveable property.   

 

APPLICABILITY TO GST LAWS 

The judgement will have a direct bearing on GST laws. Clauses (c) and 

(d) of Section 17(5) of the GST Acts disallow input tax credit in respect 

of works contract services/goods and services used in the 

construction of immoveable property except plant and/or machinery. 

The entire dispute before Hon. Supreme Court in the case of Safari 

Retreats Pvt. Ltd. (supra) was the scope of the phrases “plant and 

machinery” as well as “plant or machinery” appearing in clauses (c) 

and (d) of Section 17(5). However whether something is plant and/or 

machinery would be relevant provided that what is being constructed 

is an immoveable property. In other words clauses (c) and (d) of 

Section 17(5) of the GST Acts would get triggered only if what comes 

into existence is an immoveable property. If no immoveable property 

comes into existence then there cannot be an embargo on input tax 

credit under clauses (c) and (d) of Section 17(5) of the GST Acts. 

Therefore pre-fabricated buildings, temporary sheds, etc which 

qualify as moveable property as per the parameters laid down by Hon. 

Supreme Court in the case of Bharti Airtel Ltd. (supra) and therefore 

they will be eligible for claim of input tax credit under the GST law. 

Moreover, even if a particular thing is attached to a building, if the 

attachment is not permanent in terms of what has been held by Hon. 

Supreme Court, then input tax credit in relation to such thing can be 

claimed. For instance, air-conditioners while being attached to 

buildings would not become part of immoveable property since they 

are easily detachable and therefore input tax credit in respect of air-

conditioners would be available. Of course, admissibility of tax credit  



 

will have to be determined on case to case basis but the principles laid 

down by Hon. Supreme Court in the case of Bharti Airtel Ltd. (supra) 

will apply.  

  

CONCLUSION 

Since the GST law is a continuation of the erstwhile indirect tax laws 

viz. Central excise, service tax, value added tax, etc and there being 

conceptual similarity in the various imposts, it is important to bear in 

mind the implications of judgements rendered in the context of other 

pari materia laws as they would have a direct bearing on 

interpretation of provisions under the GST law. 

 


